ROLO ZAVESE

Rolo zavese su postale nezaobilazan deo modernog enterijera zahvaljujući svojoj funkcionalnosti i estetici. Bilo da se radi o stambenom ili poslovnom okruženju, rolo zavese pružaju efikasnu kontrolu nad svetlošću i privatnošću, dok istovremeno doprinose ukupnom estetskom izgledu prostora. Sa širokim spektrom materijala, boja i mehanizama, pokazale su se kao praktično rešenje koje se može prilagoditi bilo kojem stilu i potrebi.

Tipovi i materijali rolo zavesa

Pravilan izbor tipova i materijala rolo zavesa ključan je za stvaranje ambijenta koji odgovara vašim potrebama i stilu prostora. Evo detaljnog pregleda različitih tipova rolo zavesa i materijala koje možete razmotriti prilikom odabira:

 • Blackout rolo zavese: Ova vrsta zavesa idealna je za prostorije poput spavaćih soba ili medijskih prostorija gde je potrebna potpuna blokada svetlosti. Blackout rolo zavese su izrađene od specijalnih materijala koji sprečavaju prodor svetlosti i pružaju maksimalnu privatnost. Ove zavese su posebno korisne za osobe koje rade noću i spavaju tokom dana ili za one koji žele stvoriti bioskopsko okruženje u svojoj dnevnoj sobi.
 • Transparentne rolo zavese: Za prostorije poput dnevnih soba, kancelarija ili trpezarija, transparentne rolo zavese su odličan izbor. Ove zavese su napravljene od materijala koji omogućavaju prolazak svetlosti, pružajući prirodnu svetlost prostoriji dok istovremeno održavaju određenu privatnost. Transparentne rolo zavese su takođe pogodne za prostore gde želite da zadržite pogled na spoljnost.
 • Poluprozirne rolo zavese: Ako želite balans između blokade svetlosti i propuštanja prirodne svetlosti, poluprozirne rolo zavese su odličan izbor. Ove zavese su napravljene od materijala koji delimično blokiraju svetlost, čuvajući istovremeno određeni nivo privatnosti. Poluprozirne zavese su idealne za prostorije poput kuhinja ili radnih soba gde je potrebno kontrolisati nivo svetlosti.
 • Termo rolo zavese: Za održavanje optimalne temperature u prostoriji, termo rolo zavese su odlična opcija. Ove zavese su napravljene od materijala koji imaju termoizolaciona svojstva, pomažući u zadržavanju toplote tokom zime i hladnoće tokom leta. Termo rolo zavese mogu značajno doprineti uštedi energije u vašem domu ili poslovnom prostoru.
 • Vodootporne rolo zavese: Za prostorije poput kupatila, kuhinja ili terasa, vodootporne rolo zavese su neophodne. Ove zavese su izrađene od materijala koji su otporni na vlagu i vodu, što ih čini lako održivim i dugotrajnim čak i u uslovima visoke vlažnosti.

Što se tiče materijala, rolo zavese se često prave od različitih vrsta tkanina ili sintetičkih materijala i prilikom izbora materijala, važno je uzeti u obzir funkcionalnost i  trajnost materijala, održavanje ali i budžet. 

 • Pamučne rolo zavese: Prirodni materijal koji je mekan na dodir i pruža toplinu prostoriji. Pamuk je takođe lako održavati i može se koristiti u različitim dekorativnim stilovima.
 • Poliesterske rolo zavese: Otporne na gužvanje, poliesterske zavese su trajne i mogu se naći u širokom spektru boja i dezena.
 • Sintetičke mešavine: Materijali poput polipropilena ili akrila često se koriste u izradi rolo zavesa jer su izdržljivi, otporni na fleke i lako se čiste. Idealni su za prostorije gde postoji veća izloženost prljavštini ili vlagi.
 • Rolo zavese od bambusa ili trske: Za prirodni, organski izgled prostora, bambus ili trska su odličan izbor. Ovi materijali su ekološki prihvatljivi i dodaju toplinu i teksturu prostoru.

Dizajn rolo zavesa

Dizajn rolo zavesa igra ključnu ulogu u opremanju prostora. U našem asortimanu možete pronaći širok spektar dezena rolo zavesa, što vam omogućava da odaberete opcije koje najbolje odgovaraju vašem ukusu i stilu. Kada birate dizajn rolo zavesa, preporučuje se da pažljivo razmotrite kako se ti dezeni uklapaju u celokupni dizajn prostora, da zadovolje funkcionalne potrebe, kao i da doprinesu stvaranju željene atmosfere u prostoriji.

 • Boje: Rolo zavese dolaze u raznim bojama, od neutralnih tonova poput bele, sive, bež i smeđe koje se lako uklapaju u većinu enterijera, do živopisnih boja poput plave, zelene, crvene ili žute koje mogu dodati akcenat i dinamičnost prostoru. Izbor boje zavese može biti usklađen sa bojama zidova, nameštaja ili dekorativnih detalja u prostoriji.
 • Dezeni: Raznolikost dezena rolo zavesa pruža mogućnost da prostor oživite uzorcima koji odražavaju vaš lični stil. U ponudi se mogu naći geometrijski, cvetni, apstraktni ili tradicionalni dezeni koji mogu doprineti estetskom izgledu prostorije. Uzorci mogu biti suptilni ili izraženi, što omogućava prilagodljivost dizajnu prostora.
 • Teksture: Materijali rolo zavesa mogu imati različite teksture koje dodaju dimenziju i interesantnost prostoru. Od glatkih materijala koji pružaju sofisticiran izgled, preko tekstura poput platna, svile ili pamuka koje dodaju toplinu prostoru, do materijala sa reljefnim ili 3D efektima koji mogu stvoriti intrigantan vizuelni doživljaj.

Kombinovanjem različitih boja, dezena i tekstura rolo zavesa možete postići harmoniju i balans u prostoru. Na primer, kombinacija neutralnih boja sa suptilnim geometrijskim uzorcima može stvoriti elegantan i suvremen izgled, dok kombinacija živopisnih boja sa cvetnim ili apstraktnim uzorcima može dodati energiju i živost prostoru.

Takođe, pored standardnih opcija, rolo zavese se često mogu personalizovati po meri, što omogućava korisnicima da kreiraju jedinstvene dizajne koji odražavaju njihovu kreativnost i individualnost. Personalizacija može uključivati izbor posebnih boja, prilagođenih uzoraka ili čak dodatak detalja poput čipke, traka ili ukrasnih elemenata.

rolo zavese

Tehničke specifikacije i mehanizmi rolo zavesa

Različiti mehanizmi za podizanje i spuštanje omogućavaju korisnicima da prilagode nivo svetlosti i privatnosti u prostoru prema svojim potrebama. Postoje dve osnovne vrste mehanizama: ručni i motorizovani.

Ručni mehanizmi su jednostavni za upotrebu i obično uključuju lančić ili oprugu za upravljanje. Oni su ekonomičniji izbor i odlični su za situacije gde je potrebno manje automatsko podešavanje, kao i za prostorije gde je potrebno ručno prilagođavanje zavesa.

Motorizovani mehanizmi, s druge strane, pružaju veći komfor i suptilnost u radu. Oni se mogu kontrolisati daljinskim upravljačem, preko pametnih uređaja ili čak povezani s sistemima pametne kuće. Ova opcija je idealna za moderne domove i poslovne prostore gde se ceni visok nivo automatizacije i udobnosti.

Rolo zavese su fleksibilne i mogu se montirati na različite površine kao što su zidovi, plafone ili okviri prozora. Ova karakteristika ih čini idealnim za različite vrste prostora, uključujući stambene objekte, lokale, kancelarije ili ugostiteljske objekte. Njihova adaptibilnost omogućava jednostavnu integraciju u bilo koji deo enterijera, pružajući estetski i funkcionalni doprinos.

Dodatne opcije prilagođavanja uključuju mogućnost montaže sa ili bez zaštitne aluminijumske maske. Ova maska pruža dodatnu zaštitu i stabilnost, i dostupna je u različitim bojama poput bele, sive ili crne, što omogućavajući dalje usklađivanje sa dizajnom prostora.

Merenje i Cena Rolo Zavesa

Cene rolo zavesa variraju u zavisnosti od nekoliko faktora, uključujući dimenzije, vrstu materijala, mehanizma za upravljanje i dodatnih opcija kao što su maske ili daljinsko upravljanje. Generalno, cene se kreću od povoljnijih opcija za manje dimenzije i jednostavnije materijale, do viših cena za veće dimenzije i specijalizovane materijale poput blackout tkanina koje potpuno blokiraju svetlost.

Za tačnu cenu i specifične opcije, pozovite nas na +38160 575 44 11 i možemo vam pružiti detaljne informacije i preporuke zasnovane na vašim potrebama i dimenzijama prostora. Kada je reč o merenju, preporučujemo da to prepustite profesionalcima kako bi se osiguralo da zavese savršeno odgovaraju vašim prozorima. Ako ipak odlučite da sami izmerite prozore, važno je obratiti pažnju na sledeće elemente:

 • Merenje širine: Izmerite unutrašnju širinu prozorskog okvira na tri mesta (vrh, sredina, dno). Koristite najmanju meru kao vodič za širinu zavese da biste osigurali da zavese lepo padaju i ne ostavljaju praznine.
 • Merenje visine: Izmerite visinu od vrha prozorskog okvira do poda ili do mesta gde želite da zavese završavaju. Ponovo, merenja vršite na tri mesta (levo, sredina, desno) kako biste uzeli u obzir bilo kakva odstupanja u nivelaciji.
 • Provera prepreka: Uverite se da nema prepreka koje bi mogle ometati rad zavesa, kao što su radijatori, prekidači, ručke prozora i slično. Razmislite i o dodatnom prostoru potrebnom za montažu mehanizama za upravljanje zavesama.

Takođe, uvek se preporučuje provera da li su dodatni elementi poput konzola za montažu ili završni dodaci uključeni u kupovinu rolo zavesa ili se mogu nabaviti posebno. 

Kada je u pitanju instalacija rolo zavese se mogu montirati na plafon, zid ili direktno na krilo prozora, u zavisnosti od vaših preferencija i funkcionalnosti prostora. Jedna od dodatnih opcija koje nudimo našim kupcima je i izlazak na teren radi profesionalne montaže. Ova usluga uključuje dolazak stručnjaka koji će izvršiti sve potrebne mere, savetovati vas o najboljoj opciji montaže za vaš prostor, i adekvatno instalirati zavese. Ova opcija je posebno korisna za one koji žele sigurnost da će njihove nove zavese biti pravilno postavljene.

Ukoliko vas zanimaju specifični modeli, dezeni ili dodatne informacije o različitim tipovima rolo zavesa i njihovim funkcionalnostima, savetujemo vam da pregledate našu ponudu na sajtu.

Održavanje rolo zavesa

Održavanje rolo zavesa je relativno jednostavno, ali ključno za njihovu dugovečnost i očuvanje izgleda. Većina rolo zavesa zahteva redovno brisanje prašine i povremeno čišćenje blagim deterdžentom kako bi se uklonile fleke ili tragovi korišćenja.

Za materijale poput PVC-a ili fiberglasa, često je dovoljno obrisati ih vlažnom krpom. Tkanine mogu zahtevati posebnu pažnju, poput upotrebe specifičnih čistača ili metoda čišćenja, da bi se izbeglo oštećenje. Važno je pratiti preporuke proizvođača za održavanje, jer pogrešan metod čišćenja može dovesti do štete.

FAQ

Ukoliko sam montiram rolo zavese da li dobijam sav potreban materijal?

Kada kupujete rolo zavese za samostalnu montažu, obično dobijate sav potreban materijal za instalaciju. Ovo uključuje:

 • Nosiljke za montažu: To su nosači koji se pričvršćuju za zid ili plafon i na koje se zatim postavlja rolo zavesa.
 • Vijke i tipli: Neophodni za pričvršćivanje nosača na površinu.
 • Uputstvo za montažu: Detaljna uputstva koja objašnjavaju korake za pravilnu instalaciju zavesa.

Preporučljivo je proveriti specifikacije proizvoda pre kupovine kako biste bili sigurni da su svi neophodni delovi uključeni.  

Koji je rok isporuke kada poručim?

Rok za isporuku nakon poručivanja je od 3 do 7 radnih dana.

Koja vrsta rolo zavesa se preporučuje za poslovne prostore?

Za poslovne prostore preporučujemo platno od screen materijala koje se pokazalo kao najbolje rešenje.